duminică, 22 ianuarie 2012

cărţi de citit - 27

. " Aşa cap, aşa căciulă " de Angela Dumitrescu .

Cartea este o culegere de snoave din judeţul Olt, mai precis informatorii sunt de origine din satele : Piatra, Vădăstriţa, Stoicăneşti, Scorniceşti, Tudor Vladimirescu, Osica de Sus. Naratorii au fost înregistraţi pe bandă de magnetofon; ei ştiind poveştile pline cu tâlcuri de la radio-şanţ, cum ar spune Marin Guţescu, omologul predeştean, care a publicat în anul 2010 la editura Sitech "Dulce şi amar - Povestiri adevărate", pe care am lăudat-o aici : http://roxanutsa.blogspot.com/2011/08/carti-de-citit-14.html . Nu ştiu dacă e o coincidenţă, dar ambele cărţi au coperta portocalie.
Volumul apărut la editura Scrisul Românesc în anul 1981 aduce în lumina reflectoarelor variantele ispitei, sub orice formă există, chiar şi în banalul "acel fir de iarbă este al meu" şi încercarea inconştientă de a se opune tentaţiilor. În snoava "Flăcăul şi şarpele" se ilustrează tipologia nesiguranţei alegerii; deşi ai o idee despre ceea ce ţi-ai dori, preferi o părere din jur, pentru a nu cădea vina consecinţei numai pe tine. Evident, nu sunt multe dăţile când sfatul primit se dovedeşte a fi folositor.
Prietenia capătă cu totul un alt sens când Păcală şi Tândală se urăsc până se iubesc şi viceversa. Suntem într-o grădină a căinţei şi a dorinţei veşnice. Omul care are încredere deplină în slujitorul său provine dintr-o regăsire a inocenţei, desfăcând astfel orizontul necunoaşterii.
Subiectul infidelităţii în cuplu apare în multe dintre povestiri şi asta mă face să cred că încrederea dispare fără să aibă un motiv anume.
Aş putea să interpretez fiecare scriere în zeci de moduri, dar mă tem că v-aş plictisi. Sunt lucruri de ţinut minte în carte, lucruri a căror nuanţă istorică rămâne sub umbra despărţirii realităţii de ficţiune.
Criticul vremurilor este însuşi cuvântul!

Niciun comentariu: