duminică, 2 septembrie 2012

cărţi de citit - 39

Însemnări târzii de lectură
- ce mi-a atras atenţia în vara 2012 -

"Jurnal cubanez. Însemnări din Absurdistan" de Marcel Răduţ-Selişte
În urma unei alegeri a asociaţiei Pro Democraţia, preotul Selişte a mers în Cuba comunistă a clanului Castro pentru a-i cunoaşte şi ajuta pe cetăţeni. Descrierea neajunsurilor şi a libertăţii (nu daţi cu pietre în mine că am zis aşa!) evanescente este echivalentă cu starea de lucruri din România anilor 1980. Credinţa unora este dusă la extrem, iar puterea de combatere se rezumă la exigenţa numerelor.

"Întoarcerea" de Florin Oncescu
Proza atentă a lui Florin Oncescu aduce în lumină o altă identitate de care ne temem. Îndrăznesc să spun că este o proză a speranţei, ce dezleagă mistere neobservate încă. Ochiul care nu are nevoie de ochelari, deci care nu este afectat de aceştia, ştie să susţină pastila realităţii ca argument recolorat mereu. Să ne întoarcem în literatură, în avioane, în profesie, să ne întoarcem în noi.

"Perimetrul cuştii" de Leo Butnaru
Jurnalul kaki din anii 1972-1974 şi jurnalul "continuator" al perioadei 1974-1978 formează volumul "Perimetrul cuştii", un titlu al nevoilor. Cei doi ani de pregătire în uniformă sunt înţesaţi cu evadări în lectură, producând reflecţii estetice, conturând autodepăşirea fiinţei privată de accese eroice, dar nu şi de blestemata rază de soare. Următorii patru ani par conduşi de unicul scop al marii literaturi, unde se sacrifică şi sunt sacrificaţi toţi păgânii epocii pământene.

"Am ales teatrul" de Maria Filotti
Artista poporului din Republica Populară Română şi-a scris memoriile în perioada iulie 1953 - august 1956, unde relatează în mod cronologic parcursul propriei activităţi în domeniul cultural, dar şi consideraţii asupra stării de lucruri autohtone, începând cu momentul în care domnişoara Filotti merge la liceu, până la ultimele sale reprezentaţii. Bucuria de a face teatru, sacrificiile materiale şi psihologice de care dau dovadă artiştii timpului reflectă pasiunea. Atunci când iubeşti nemărginit ceea ce faci, eşti în stare să plăteşti pentru a face, nu a aştepta să fii plătit. Simpla şi sincera apreciere, dorinţa perfecţiunii, studiul continuu şi energia duc la împlinirea personală şi la împlinirea totului al cărui membru eşti.

"Voiaj de nuntă" de Nicolae Dimitriu
Proza umoristică ce descreţeşte frunţile denotă un cert talent literar, dar şi o experienţă bogată de viaţă. Altfel, ea poate fi folosită şi ca armă pentru a atrage cititori în lumea fascinantă a literaturii, renunţând la plăcerile de moment în favoarea unui confort intelectual şi a unor efecte spirituale ce dăinuie în timp. Să dăm drumul hohotelor de râs!

"Împreună dumiriri pe Cale" (vol. IV) de Monahia Siluana Vlad
Undeva, pe Internet, măicuţa Siluana primeşte întrebări despre orice: de la căutări duhovniceşti până la sexualitate. Răspunde după puterile sale şi după cum îşi dă seama de înţelegerea şi pragul la care se află cel curios. Scrisorile şi răspunsurile sunt culese în volum, ceea ce ne împlineşte pe noi, cei ce nu avem curajul de a ne spune povestea, de a întreba, prin găsirea liniştei, dezvoltării credinţei, dar, mai ales, a puţinii înţelegeri după îndemnul "Crede şi nu cerceta!". Cel puţin eu am nevoie de acea raţiune în tot, adăugând astfel încă un păcat pe listă.

Printre altele, mai recomand şi:
"Jurnalul Satanei" de Leonid Andreev
"Ole! Espana" de Adrian Marino
"Pagini memorialistice" de Ion Zamfirescu
"Tainele inimei" de Cristian Teodrescu
"Între istorie şi judecata posterităţii" - dialog între Flori Bălănescu şi Alexandru Budişteanu
"Viaţa mea. Mărturia mea" de Părintele Adrian Făgeţeanu

Niciun comentariu: