vineri, 2 martie 2018

Brânzeturi cum se... cuVin: aventura cu număru' 10

Și pe vânt, dar și pe ploaie
Eu mă duc la degustare!

Degustările de vin lunare sunt organizate de către Asociația Bloggerilor Olteni, prin Daniel Botea (președinte ASBO), în parteneriat cu DicționarCulinar.ro, reprezentat de Alin Sântimbrean.

Merg cu drag și cu foarte mult drag cât de des pot la Casa Ghincea. Îmi place mâncarea lor, servirea este impecabilă, iar atmosfera... de milioane.

Restaurantul a fost gazda evenimentului nostru. Vinurile ne-au fost puse la dispoziție de Domeniile Sâmburești, iar brânzeturile asortate ne-au fost oferite de Delaco.

Dintre toate combinațiile degustate:


  1. Sauvignon Blanc Domeniile Samburesti  Mozzarella Delaco + busuioc
  1. Chardonnay Domeniile SamburestiHavarti Delaco D’Exceptie + pere
  1. Roze Domeniile SamburestiCascaval Sofia Delaco  + covrigei
  1. Merlot Domeniile SamburestiMaasdam Delaco D’Exceptie + mere
  1. Cabernet Sauvignon Domeniile Samburesti – Irish Cheddar Delaco D’Exceptie + otet balsamic si piper mozaic
... cel mai mult mi-a plăcut numărul 3. Astfel am aflat că vinul Roze întotdeauna are o aciditate mai mare. Sunt foarte curioasă despre întregul proces prin care se produce vinul, așa că în curândd voi face o vizită cramei. Sâmbureștiul a intrat falnic în istorie. Numele îi apare în ceasloave înca de acum patru sute de ani și îl găsim aflat în stăpânirea marelui boier, logofăt, cronicar, diplomat și strateg Theodosie Rudeanu, mâna dreaptă a lui Mihai Viteazu. Tot ceasloavele ne spun că aici se făcea vin de pe-atunci, povestindu-ne despre subtilitățile funcției de paharnic, înca de la 1638.


Cașcavalul Sofia Delaco are un gust minunat, având o textură dură, semitare. Cașcavalul este răspândit în toată peninsula Balcanică. Referitor la origine părerile sunt împărțite. Unii spun că ar fi originar de prin sudul Italiei unde ar mai avea și azi ceva veri mai îndepărtați (mozzarella și caciocavalo). Cea de a doua variantă ar fi că rădăcina cuvântului este “caș” iar originile ar fi aromâne. 

Dacă ar fi să aleg un cuvânt definitoriu pentru vin, ar fi regal. Pentru brânză, dependență, iar împreună poveste.

 Seara s-a lăsat cu gusturi minunate, râs și voie bună.

Niciun comentariu: