luni, 10 iunie 2013

cărţi de citit - 63

. " Jurnal despre limitele existenţei " de Mariana Didu .

Dincolo de titlul pompos, care m-a şi făcut s-o citesc, cartea nu merită nici măcar doi bani. Şi, totuşi, de ce am continuat să lecturez, dacă am ştiut din prima frază că-i o carte proastă? 
Te-ai aştepta ca măcar profele de română să scrie corect. Mariana Didu este profă de română la şcoala mea, acolo unde a şi lansat cartea. Printre vorbitori s-a aflat şi Mihai Ene, cu care am discutat lapidar ulterior şi mi-a spus într-un mod elegant "că sunt cărţi mai mult bune de citit la ora asta". Ce intelectuală fină, cu doctorat în filologie, este doamna Didu când prescurtează Dumnezeu în D-zeu pe tot parcursul volumului, când începe o frază cu "După ce am avut acces...", o continuă în şase rânduri şi o termină cu "având acces", când face dezacorduri între subiect şi predicat, când comite nenumărate pleonasme şi repetiţii la nesfârşit?
Autoarea are pretenţii: "vreau să reprezint esenţialul la scara inefabilului artistic cognitiv, necopiind şabloanele deja clasate în universalitate", în timp ce tocmai asta face, nereuşind nici măcar pic de originalitate. Mai spune că "mintea mea creatoare creează capodopere ale spiritului şi sufletului, eu însămi reflexul înnăscut al arhitecturii divine". Se oferă cineva s-o trezească? Dacă ar fi fost aşa cum visează, cum îşi închipuie, s-ar fi aflat în top. Temperamentul ei melancolic dă pe dinafară, se victimizează, simte nevoia să se laude, să vadă toată lumea cât de minunată e ea, suferă într-o oarecare măsură de sindromul nebăgării în seamă, se pierde în false efuziuni romanţioase, toate astea neinspirându-mi decât milă pentru ea.
Cum să aberezi în aşa hal încât să spui "poate dacă n-aş fi fost o fire emoţională şi sentimentală, aş fi fost cea mai lucidă şi inteligentă femeie de pe pământ"; "considerată sinteza tuturor femeilor de către bărbaţii din viaţa mea, în cele din urmă femeia vieţii lor"? Şi acum vine întrebarea logică: unde-s toţi bărbaţii respectivi şi de ce n-a rămas cu niciunul dintre ei şi de ce îi repugnă atitudinea de vampă?
Felul Marianei Didu de a privi de sus lucrurile, cu ochii unei fiinţe extradezvoltate, atât timp cât tot ceea ce îndrugă nu este altceva decât utopie, mă lasă rece şi reprezintă, de fapt, omul care şi-a depăşit părinţii pe scara socială şi deodată are impresii de importanţă.  N-am citit până acum vreo inepţie mai mare ca "Jurnal despre limitele existenţei". Şi măcar dacă ar avea aspect de jurnal, cu date precise şi notări de pe o poziţie clară. Plus că eu consider că a-ţi publica un jurnal în timpul vieţii echivalează cu o maximă vanitate (ar fi ok doar în cazul în care ţi-ar cere cineva s-o faci, cum ar fi o editură mare, importantă. şi nici atunci, că scopurile nu sunt tocmai onorabile. reiau: ar fi ok doar în cazul în care ţi-ar cere cititorii s-o faci.); lăsaţi asta în slujba posterităţii, vă rog.
Răspunzând la întrebarea pe care mi-o adresam la început, am rezistat eroic timp de 150 de pagini ca să am un exemplu edificator pentru categoria "AŞA NU" şi să-i pot compătimi pe cei care mai citesc capodopera.

16 comentarii:

MikuMyuuki spunea...

Haha, dar n-ai avut-o la ora, sa vezi ce-i debiteaza mintea.
Nu iti poti imagina ce dezacorduri poate sa faca in limbaj fluent. Nici nu e de mirare ca astia din clasa mea o faceau sa-si smulga parul din cap.
Eu n-am putut sa citesc toata cartea. N-am putut si pace.
Se considera ca fiind vreo nimfa exilata pe Pamant, unde toata lumea o detesta. Si atat de tare e scandalizata de modul in care oamenii ii intorc spatele ca provoaca greata.
Partea cu barbatii e si mai si. :))
Pe jumate patetica, pe jumate neinteresanta, e doar un alt om care cauta faima...
Si spun asta din postura unui autor de carte esuat. :))

roxx spunea...

Sincere felicitări că n-ai citit toată prostia asta, n-ai pierdut absolut nimic. Eu m-am chinuit o săptămână la ea, dacă dura mai mult cred că-mi ieşeau bube pe mine.
Vorbeam în seara asta cu profa mea de română la telefon şi-mi zicea că o să facem de la anul literatură universală cu madam Didu; i-am zis că i-am citit cartea şi că o rog din tot sufletul să ne pună o pilă să nu facem ore cu ea, iar profa a avut o reacţie superbă: "Ştiu, ştiu... nu e nevoie să mai zici nimic, ştiu, dar nu pot să fac nimic în privinţa asta!" :)) Nici nu vreau să mă gândesc la cum ar fi orele cu ea, o să am coşmaruri.
Până şi profu de logică mi-a dat like la postul ăsta :))

Cum îi ziceam unei prietene: dacă citeam cartea asta în timp ce eram gravidă, făceam avort spontan. Sau riscam să iasă copilul cu probleme :))

MikuMyuuki spunea...

:)) Clar.
Bai, e cretina la ore. Stie niste chestii invatate EXACT ca un papagal si se incurca in cuvinte de nu mai intelege nici ea. Am niste fraze in caiet de toata jena. Dezacorduri din alea majore, greseli gen copil de 3 ani.
Okey, poate se emotioneaza cand e in fata publicului.
Dar cand e sa citesti ce scrie... aici nu mai are nici macar o scuza.
Nu stiu cine mama naibii i-a dat drept de profesare. Sau cine a angajat-o.
Si apropo de cartea ei, bai frate, ce tam-tam s-a facut la lansarea ultimei ei carti la scoala.
S-o fi vazut...
La un moment dat incepusera sa plece copiii din amfiteatru, dar a venit directorul si s-a pus fix langa usa si n-a mai lasat pe nimeni sa iasa. Ramasesera vreo 30 cred...
Nu stiu cum am rezistat. O_O [de fapt stiu, nu m-a lasat directoru' sa ies afara asa ca mi-am pus castile...]. Si-au mai venit s nite critici literari cu o varsta care au vorbit numai de bine.

Poate o fi vreun geniu... intr-un univers paralel. :-??

roxx spunea...

De aia au fost plătiţi - ca să vorbească de bine :)) într-o oarecare măsură îi înţeleg.
Ăştia bătrânii sunt depăşiţi la modu' grav, sunt ca şi morţi - o să-ţi zic într-o zi poveşti cu ei, ştiu multe chestii de bucătărie. De la Mihai Ene aveam şi am aşteptări mai înalte... :)

Ah, şi să sperăm că asta a fost ultima ei carte, cum spui tu: "lansarea ultimei ei carti", nu cea mai recentă!

MikuMyuuki spunea...

:)) da mai, dar o vorbeau de prea bine. cum vorbesti post mortem:))
pai nu cea mai receta. speram ca spre binele tuuturor copacilor din lumea asta sa nu mai foloseasca coli pentru asemenea aberatii.
daca vrea sa scrie cei vine in cap sa-si faca site:))

Anonim spunea...

Damozelelor,croncănitul nu-i pe bani!M-am uitat pe facebook și amândouă suferiți de complexul,,fetei urâte",fără succes la sexul tare, în schimb,cu spoială intelectuală(dacă erați ,,eminenche" ajungeați la un Colegiu de top craiovean(C.N.,,Fraíi Buzești'),nu la C.N.Pedagogic.Suntețí niște eleve mediocre(chioare în țara orbilor"),cu aere de pseudo-poetese,cu pulsiuni hormonale nesatisfăcute.Rușine,părinților care nu v-au educat!Odinioară,acel Liceu Pedagogic avea elevi cu bun-simț,instruite,cu preocupări frumoase.Am observat ce creaturi,cu vocație de ,,ratați" (Liviu Andrei)există în grila voastră de valori!

Anonim spunea...

Prostia și infatuarea se zbat mereu să ajungă în primele rânduri pentru a fi observate,inteligența și sensibilitatea stau în spate pentru a observa

roxx spunea...

Dragă anonimule, care n-ai tu curaj să-ţi dezvăluieşti identitatea, învaţă mai întâi să tehnoredactezi corect şi abia apoi aşteaptă să-mi pese de comentariile tale. În altă ordine de idei, mersi că mai făcut să râd.

P.S.: Nu te lua de părinţii mei, ok? Doar de mine te poţi lega având în vedere ceea ce sunt şi fac.

Anonim spunea...

Băi,cretino,ai grijă să înveți să scrii corect(vezi,,mersi că mai făcut să râd")și nu te mai da rotundă,că nu ai cu ce,și ești penibilă!Pune burta pe carte și, după aceea, să te împăunezi!Credeam că e ceva de capul tău,că ai putea să fii deosebită de,,celelalte"(deși lipsa feminitățíi tale era edificatoare,radiografiindu-ți chipul),dar,ești încă o ,,alta" complexată de frumusețea,feminitatea și talentul nativ al celor hăruiți de Providență.Sunt un elev de la C.N.,,Buzești",profil mate-infor.(eu nu mă laud ca tine cu vocația și apartenența mea la o specie sau categorie)care te-ar fi îndrăgit, dacă n-ai fi fost o antifeminină, o complexată, o invidioasă!

Anonim spunea...

Transmite-i ți mizerabilei celeilalte că sunteți niște țațe mărunte,ce vă zvârcoliți în smârcurile perfidiei și platitudinii umane.Și chipul ei inexpresiv, băbos,de fătucă urâțică,complexată fizic,amândouă-posesoare a unui limbaj(mai aveți și pretenții de literate,halal de voi!) care îmi amintesc de suburbiile în care mustesc muștele veninoase,înăcrite,invidioase,firi altoite pe calapodul unor chivuțe care bârfesc în piață!Unde e sensibilitatea și frumosul pe care îl epatați,unde e buna creștere,voi vă dați în stampă ca orice țoape de pe bulevard,ca orice maidaneze care varsă turbare,împrușcând în noroi oameni cu care nu vă veți măsura niciodată,oricât v-ați screme,în turbarea voastră!
Este ultimul comentariu pe care vi-l scriu,sunteți firi mărunte și odioase ca să meritați atenția unui ins care ,din nefericire,v-a lecturat accidental și pe care l-a revoltat mojicia și mârlănia voastră!

roxx spunea...

Continuă, te rog... :))

P.S.: Crezi că nu mi-am dat seama cine eşti după limbajul pe care îl foloseşti - acelaşi ca în carte, băbuţă frustrată? Eu nu m-am luat de felul în care arăţi tu sau ce haine porţi sau cât de feminină eşti sau alte chestii de genul ăsta, pentru că nu ăsta a fost scopul meu, nu mă privesc respectivele aspecte, am vrut să demonstrez că există "intelectuali fini". Deci nu te mai lega de mine şi celălalt comentator că nu arătăm bine şi ce mai spui - nu ne face pe noi cum eşti tu. Măcar ai curaj şi nu te mai ascunde după anonimat. Eu, ca un consumator de literatură, atât timp cât cărţile sunt publice, în comerţ, sunt îndreptăţită să-mi spun părerea. Prin Constituţie îmi este oferit acest drept.
A şi încă ceva: dacă preocupările mele artistice ar fi fost jalnice, cum spui, n-aş mai fi luat atâtea premii pentru poezie, n-aş mai fi avut parte de respectul şi aprecierea reală a unor persoane precum Nicolae Coande, Florin Iaru, Ionel Ciupureanu, Emil Boroghină, Aurelian Zisu, Dan Mircea Cipariu, Peter Sragher, Flori Bălănescu, Aurel Sibiceanu şi lista continuă...
Se vorbeşte despre mine laudativ la scară largă - nu mă izolez într-un oraş de provincie, du-te prin Bucureşti sau Sibiu şi ai să auzi cu urechile tale... Caută-mă pe google şi ai să vezi că proiectele mele au avut succes. Nu prea ai cu ce să te legi de mine la nivel intelectual, aşa că te-ai legat de faptul că nu sunt feminină. Ia spune, de câte ori m-ai văzut live în viaţa ta ca să spui că nu sunt feminină? Te invit în dressingul meu să-ţi prezint rochiile, pantofii cu toc, fustele şi restul lucrurilor şi în baie să-mi admiri gama de cosmetice. Toate fiind de firmă, se-nţelege.

MikuMyuuki spunea...

Ma intreb de unde-mi stii tu contul de facebook, avand in vedere ca nu l-am postat aici sau pe blog.
Trecand peste, din cuvintele tale scrise aici se vede aroganta si prostia. Daca ai fi vreo persoana cu stima de sine, cu educatie aleasa si cu modele frumoase in viata, nu ai scrie in asa fel despre niste persoane pe care nu le cunosti in persoana.
Amuzant e faptul ca eu nu am mentionat niciodata ca as avea ca model in persoana lui Liviu Andrei, sau a oricui altcuiva, dar tu afirmi cu o asa ardoare cat de mult iubim noi personaje anoste.
De ce nu te uiti in ograda ta mai intai? Nu vad sa fie comentariile tale impecabile, ca sa ai dreptul de a comenta despre ale altora.

Anonim spunea...

Minciunile sunt inventate de invidioase,repetate de cretine și crezute de idioate!Insinuările voastre cum că aș fi acum și damă,vă aruncă încă o dată în penibil!

om de cultură spunea...

Pentru anonim:
De ce le înjuri şi jigneşti pe aceste fete? Că spun adevărul despre cartea ta? Încetează să le mai vorbeşti urât, pentru că ele au dreptate. Toată lumea literară din Craiova ştie că scrii prost şi că eşti analfabetă, dar te bagă în seamă ca să aibă şi ei activitate. Şi da, cine citeşte comentariile îşi poate da uşor seama că tu postezi aici, ne-doamnă Didu, mai ales că te-ai scuzat înainte ca cineva să aibă suspiciuni (Sunt un elev de la C.N.,,Buzești") - cine se scuză, se acuză!
Respect pentru aceste fete care au curaj să dărâme mituri, spunând adevărul. Mă bucur că există asemenea copii talentaţi şi cu iniţiativă. Vedeţi-vă de munca voastră, aveţi lucruri mult mai importante de făcut decât să băgaţi în seamă paraziţii societăţii.
Şi fetelor, puteţi oricând să o daţi în judecată pentru calomnie şi stricarea imaginii publice. Ce aţi făcut voi e perfect legal şi civic. Venim să vă luăm apărarea!

xxx spunea...

In primul rand, este Colegiul National "Stefan Velovan" Craiova, nu cum spune anonimul C.N.Pedagogic. Este inadmisibil ca un profesor care lucreaza acolo sa denigreze institutia, asa cum face anonimul. Toata lumea s-a saturat sa fie privita de sus de un nimeni, sa fie criticati de cineva care nici macar nu stie sa vorbeasca si sa scrie corect, avand si doctorat in filologie. Oare cum l-o fi obtinut?
In al doilea rand, dreptatea e de partea fetelor! Asa da elevi cu atitudine.
Mie, in locul autoarei aka anonimului, mi-ar fi rusine sa ma numesc profesor de romana.

Anonim spunea...

Lenuța Ghețu,profesor de religie

Nu uita niciodata ca reactia ta la 'ceea ce este' iti va construi experienta lui 'ceea ce va fi'. Cand o persoana te ataca, este esential sa intelegi ca nu este nimic personal. Atacul este o manifestare a lipsei, a durerii si a suferintei interioare a atacatorului.Ar trebui să medităm mai mult înainte de a face un gest necugetat!Nu știm dacă este esențial să demonstră cuiva că însemnăm ceva!