. " Luni, marţi, miercuri... " de Radu Beligan .
Am văzut când eram mică piesa "Take, Ianke şi Cadîr" a lui Victor Ion Popa cu Take interpretat de Marin Moraru, Ianke de Radu Beligan şi Cadîr de Gheorghe Dinică. Ce maeştri! A fost un spectacol cum rar ai ocazia să vezi, aproape genial pentru condiţiile de atunci ale teatrului românesc; mi-a plăcut teribil de mult.
Am reţinut dintr-un interviu de-al lui Beligan de acum vreo câţiva ani o chestie care mi s-a părut destul de tare: zicea că trăieşte în propria sa ţară - Beligania. Vara trecută citeam volumul de memorii al actriţei Maria Filotti, acolo pomeneşte de talentul şi seriozitatea tânărului atât de promiţător pe nume Radu Beligan.
"Luni, marţi, miercuri..." este a doua carte ce poartă semnătura actorului, publicată în anul 1978, când venerabilul avea 60 de ani şi era director al Naţionalului bucureştean. Acum are 94 de ani şi încă mai joacă!!
Jurnalul ni-l prezintă exact aşa cum e în orice situaţie: calm, optimist, harnic şi, mai ales, pasionat. Mereu curios, are idei despre comunicarea prin artă care nu ar trebui să treacă neobservate.
Nu avea aşa mare succes dacă nu lăuda măcar puţin comunismul: spune la un moment dat că publicul rusesc este minunat.E absolut normal, fiindcă făcea parte din partid.
"Dar ieri ca şi astăzi mă întreb: de ce noi, care trăim din dorinţa de a ne exprima, de a comunica, de a ne dărui suntem uneori incapabili să înţelegem pe aproapele nostru, artistul. De ce noi care socotim, cu o sinceritate fără fisură, că-i loc pe acest larg pământ pentru toţi oamenii, refuzăm uneori puţină zare tocmai talentului. De ce? Ar deveni oare cerul mai mic?"
"arta e un mod de a fi, nu a de avea"
"Mă limitez să judec creaţiile prezentului."
"Cum să-ţi spun, e mai uşor să vrei să schimbi totul decât să te resemnezi să iei act de ceea ce te defineşte, să te asumi în atât de legitimele revolte şi în tot atât de legitimele concluzii."
"Dar voi putea vreodată renunţa la pasiune?"
"A asasina verbul echivalează cu delictul de omucid."
"E o veche, pioasă şi tenace dorinţă ca valorile să dispară şi altele noi să nu mai apară, pentru a se deschide astfel drumul aurit al mediocrităţii şi nu aş fi semnalat aceste naive invitaţii - oricât ar fi fost de energic exprimate - dacă ele nu ar fi fost definitorii pentru o întreagă mentalitate. Cea a unor întârziaţi culturali (speriaţi de legile emulaţiei, îndârjiţi de preferinţele spectatorilor), solicitând un statut de protecţie, de natură să le asigure (în mod artificial) supravieţuirea."
"Aşadar, şi acolo unde spontaneitatea a fost retezată din rădăcini e loc pentru neprevăzut."
"Şi nimeni nu mă va convinge că drumul spre o artă superioară trece neapărat prin barbarie şi rudimentar."
"De altfel, a miza pe forţa de expresie a cuvântului mi se pare o aventură infinit mai puţin riscată decât aceea de a aştepta dobânzile investite în manifestaţiile inarticulatului."
"Sunt convins că în faţa instanţelor artistice şi a celor ale conştiinţei este condamnabil dacă deturnezi un talent din drumul lui, ori îi ceri mai puţin decât poate dărui."
"Şi mi-am spus că teatrul are numai de câştigat din întâlnirea cu tinerii, cu viitorul. Şi mi-am spus că teatrul nu e primejduit atâta vreme cât el dovedeşte identitatea omului cu el înşuşi."
"Nu cred că progresul e pedeapsa dureroasă a inteligenţei."
"Noi continuăm a crede că teatrul înseamnă gândire, cuvânt, literatură, scriitor şi, prin uşa întredeschisă a acestei certitudini obstinate, privim scena."
"Arta a devenit în mod declarat un mijloc de a recunoaşte, de a accepta, de a refuza, de a transforma realitatea, un drum prin care scriitor, regizor, interpret, public trăiesc, înţeleg şi îşi asumă îndatoririle faţă de istoria curentă."
"Funcţia artei e să redea omului sensul pierdut al totalităţii sale."
"A citi înseamnă o cale fericită de comunicare şi, mai ales, înseamnă putinţa de a înţelege un om, direct, în ceea ce are mai viu, mai personal, mai expresiv, în solicitările care-l nuanţează, îl împart, îl completează, în constituie."
"Frumosul, departe de a fi gratuir sau arbitrar, traduce totdeauna un raport între om şi univers."
"numai noi înşine ne putem înjosi, nimeni altcineva nu va reuşi vreodată să ne umilească, de aceea trebuie să luptăm pentru a fi la înălţimea ideii pe care o avem despre om"
"Un mare scriitor poate fi revendicat de orice curent literar."
"Arta e un fenomen de conştiinţă, iar actul creator e un instrument de ordine, de claritate.!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu