marți, 7 mai 2013

cărţi de citit - 58

. " Slam " de Nick Hornby .

Citisem câteva recenzii pe net, o pusesem pe lista viitoarelor achiziţii, însă am avut parte de o surpriză găsind cartea în biblioteca lui Ani, ceea ce a fost cam ciudat, întrucât ea când aude despre cărţi/citit întoarce spatele şi pleacă.
În centrul romanului se află un adolescent de 16 ani, Sam, pentru care skateboardingul şi iubita ajung să fie totul. Sam ne povesteşte despre prietenii săi, cum conversează cu un poster, despre mama sa şi iubiţii acesteia, cum face scurte călătorii în viitor unde se panichează, pentru că nu ştie mai nimic şi altele asemenea cu o sinceritate debordantă, care dă deliciul acestui volum. Intersectarea intereselor dintre familia lui Sam şi familia lui Alicia când cei doi au un copil la vârsta de 16 ani devine mult mai rezonabilă.
"Slam" îi este similară cărţii lui J. D. Salinger, "De veghe în lanul de secară". Deloc greu de citit, cu umor, expunând detaşat rezolvarea unor situaţii de criză volumul câştigă pariul cu cititorii de orice vârstă, după cum spune Publishers Weekly. 
Îi telefonez lui Ani să-i povestesc câteva secvenţe; poate o conving să citească, sunt sigură că i-ar plăcea. 

Niciun comentariu: