joi, 19 decembrie 2013

cărţi de citit - 75

. " Drumul spre înalta societate " de John Braine .

 Joe Lampton, un tânăr cu origini modeste, dar cu o ambiţie de nemăsurat, urmăreşte cu îndârjire ascensiunea în lumea deloc familiară a înaltei societăţi, ale cărei repere sunt bogăţia, maşinile luxoase şi femeile strălucitoare. Dar preţul succesului este uriaş, iar ţinta lui stă sub semnul trădării şi al tragediei.
Mereu se scriu cărţi despre ascensiunile băieţilor. Urăsc asta. Vreau să văd mai multe cărţi scrise despre cum ajung fetele să aibă succes.

Citate:
"Dar asta nu contează. Pentru că obrazul meu e, chiar dacă nu inocent, oricum, neuzat. Vreau să spun, neuzat de amor, de bani, de dorinţa de a-mi face relaţii şi de a obţine una sau alta de la oameni, aproape neatins de murdăriile în care trebuie să te zbaţi ca să răzbeşti."
"Zâmbetul era poate rezultatul unui exerciţiu îndelungat."
"Aveam senzaţia că toată viaţa mea de până acum mestecasem rumeguş, crezând că-i pâine."
"Nu-mi place să umblu prost îmbrăcat; dar mi-e necaz că nu îndrăznesc să merg prost îmbrăcat dacă aşa am chef."
"Să te fereşti de lectură. Tinerii sănătoşi n-ar trebui să citească."
"Era o intuiţie firească şi nu o justificare raţională a dorinţelor mele. Am considerat întotdeauna că intuiţiile dau rareori greş. Ale mele funcţionează foarte bine, pentru că nu prea mă avânt în speculaţii abstracte şi niciodată nu mă aştept ca cei din jur să-mi fie superiori moraliceşte."
"Dacă te pierzi prea mult în amănunte, nu poţi cuprinde întregul."
"Bogaţii erau duşmanii mei: abia aşteptau să mă vadă făcând o mişcare greşită."
"o dată copilărie dusă, viaţa nu-şi mai dă osteneala să fie plăcută."
"Nu vreau să spun că sunt un om mort, dar că pur şi simplu am început să mor, deşi mai am încă vreo şaizeci de ani de viaţă înaintea mea."
"Tu mă faci să mă simt foarte ciudat aici, înlăuntrul meu. Nu am mai simţit niciodată astfel."
"Pentru un bărbat nimic nu e mai bun decât o căsătorie făcută în tinereţe. Îţi măreşte simţul răspunderii, ştii pentru ce munceşti..."
"Sunt sigur că ne alegem singuri soarta; dar nu pot să cred că din clipa în care ţi-ai ales un drum, mai ai vreo putere să-l schimbi."
"Aş vrea să ne iubim atât de mult, încât să nu mai fie nevoie să ne-o spunem. Dar uite că nu pot şi-mi vine să ţi-o spun mereu."
"Dacă nu eşti foarte norocos, foarte bogat sau foarte talentat, sistemul referinţelor poate să-ţi fie un duşman implacabil pentru tot restul vieţii dacă o singură dată calci alături."
"Eu judec oamenii după faptele lor, nu după hârţoage."

Niciun comentariu: