miercuri, 22 februarie 2012

cărţi de citit - 33

. " Peisaj cu întâlnire " de Gabriel Nedelea .

În anul 2011, tânărul de 25 de ani, pe nume Gabriel Nedelea, debutează cu placheta de poezii "Peisaj cu întâlnire" în cadrul colecţiei "PoEsil" a editurii Aius, plachetă prefaţată de Nicolae Coande şi cu referinţe critice de Petrişor Militaru.
Volumul este împărţit în trei : I. Peste puterile sufleteşti, II. Jumătate femeie - jumătate măr şi III. În locul meu. Toate surprind evoluţia literei în raport cu protagoniştii lecturii anterioare, făcute sub bagheta dorinţei inconştiente.
Dacă nu ar fi făcut parte dintr-o cărticică unele poezii, aş fi crezut că sunt scrise de mine şi, printr-o întâmplare neîntâmplătoare, ar fi ajuns citite de abhoraţii lumii. Nedelea este genul meu de poet, dacă pot să-l numesc aşa. Am citit, re şi răs, versurile ce m-au apropiat de tărâmul vieţii plantelor uscate, mişcate de vântul prosperităţii.
Autorul îşi contruieşte o aureolă din timpul poeţilor : "Noi eram vorbitori de amintiri", timp care este preţuit în fel şi chip, nedeschizându-se orizontul spre zâmbetul negru de jos. Se alege nedesconspirarea, nesângele, pentru că "nu am timp să mint". Vorbesc aici despre un tip care scrie într-un mod fără moduri, care nu lucrează în slujba descompunerii poeziei cu sabia magică a lui Damocles. În cazul în care "nu m-am supărat/ştiam că e ceva care ne desparte" nu o să am nicio reacţie, "dar tu eşti altfel", Nedelea este atlfel : la el, procesul de fotosinteză se realizează duminică seara, spre surprinderea lunii şi a pisicii care "se plimba printre noi ca o biblie".
Poetul experimentează ideile oportuniste, polemizând astfel cu o lume imaginară a tipologiei imperceptibilului : "şi n-am să-ţi mai pot spune/ pe nume/ după ce voi fi devenind poet/ plin de boli nemaipomenite". Lupta cu inefabilul poeziei prosperă delicat, cu ajutorul respiraţiei.
Nicolae Coande spune că "deocamdată, el vine dintr-un teritoriu filologic, dar sunt sigur că mai târziu va şti să se sălbăticească îndeajuns". Aştept cu nerăbdare să-l citesc pe Gabriel Nedelea, cel de peste 20-30 de ani.

Un comentariu:

Vilhelm man spunea...

O saptamana frumoasa iti doresc!
Corner of heaven